Don’t pay it back, pay it forward

Bij Spar-ring zetten we ons gezamenlijk in om een bijdrage te leveren aan organisaties en de ontwikkeling van young talents. Om onze ambitie te realiseren doneren wij uren aan Spar-ring. Wanneer wij organisaties helpen, vragen we hier dan ook geen financiële vergoeding voor. We moedigen ze wel aan om onze ‘goede daad’ door te geven volgens het pay it forward principe.

Pay it forward

Pay it forward is de titel van het boek van Catherine Ryan Hyde. Het boek is uitgebracht in 1999, waarna het een jaar later verfilmd is. Het boek en de film verschillen lichtjes van elkaar in een aantal details. Maar in grote lijnen vertellen ze hetzelfde verhaal. Over de 12-jarige Trevor McKinney die als schoolopdracht het Pay it forward principe bedenkt, met als doel om de wereld te verbeteren.

Het principe wat hij bedenkt is min of meer een netwerk van ‘goede daden’. Wanneer je een goede daad ontvangt van iemand, dan ‘betaal’ je voor deze daad door zelf 3 goede daden voor een ander te doen, waarna deze 3 mensen ieder ook weer 3 goede daden verrichten. Uitgetekend leidt dit tot een piramide van goede daden die al snel enorme vormen aanneemt.

Voor iedereen die het boek niet gelezen of gezien hebben: het is absoluut een aanrader.

Don’t pay us back

Zoals we eerder al gemeld hebben, willen we bij Spar-ring graag een maatschappelijke bijdrage leveren aan organisaties en de ontwikkeling van young talents. Wanneer wij onze tijd in kunnen zetten om organisaties en de leiders van morgen een stapje vooruit te helpen. Dan is dat voor ons al beloning genoeg.

We leven echter in een commerciële wereld. En ‘belangeloos’ roept meer vragen op dan dat het vertrouwen wekt. We merken in de praktijk vaak dat wanneer we onze hulp belangeloos aanbieden, dit met argwaan wordt aangehoord. En dat het ons beperkt in het realiseren van onze eigen ambities. Daarbij merken we dat organisaties die we hebben geholpen, graag hun dankbaarheid willen uiten. Door het pay it forward principe te omarmen vragen we organisaties om bij te dragen aan onze ambitie.

We vragen ze dus om ‘te betalen’ voor onze hulp door onze goede daad door te geven.

Goede daad doorgeven

In het boek stelt Trevor dat de doorgegeven daad wel een ‘grote daad moet zijn die de ontvanger niet zelf kan voltooien’. Wij zijn iets minder veeleisend, ieder initiatief is welkom. We zouden het zelf wel waarderen als het in lijn is met onze ambitie. We hebben hieronder een aantal voorbeelden verzameld die hierbij aansluiten:

  • Help mensen om hun talent te ontwikkelen. Meld een medewerker aan als mentor bij het UAF.
  • Creëer een waardevolle extra stageplaats.
  • Strijd tegen kansenongelijkheid voor kinderen. Doneer aan JINC.
  • Laat ons andere organisaties verder op weg helpen. Beveel ons aan bij relaties in jullie netwerk.

Meer weten over pay it forward?

Wil je meer weten over het pay it forward principe dat wij gebruiken? Of heb je een suggestie voor een extra aanbeveling die we kunnen doen? Neem dan contact op met mij, of één van de andere leden.

Auteur van dit artikel

Martin200x200

Martin Viermann

Martin is een businesscoach en interim-executive die methodische kennis combineert met de finesse van een coach om mensen en organisaties in beweging te krijgen.