"It's not what you see, it's how you look at it"

Wat we doen

Bij Spar-ring laten we organisaties door onze bril meekijken naar uitdagingen, problemen of vraagstukken die spelen binnen de organisatie. We helpen ze om op een andere manier naar hetzelfde te kijken.

Organisaties krijgen daarmee toegang tot de kennis en ervaring die we hebben verzameld binnen Spar-ring. Tijdens een sessie van een dagdeel onderzoeken we de uitdaging of het vraagstuk, bespreken we met de organisatie wat de kritische succesfactoren zijn en formuleren we een advies. Dit advies - gebaseerd op onze kennis, ervaring en visie - delen we aan het einde van de sessie.

De samenstelling waarin we deelnemen aan de sessie varieert en is vaak afgestemd op het specifieke vraagstuk. Soms hebben we gewoon wat meer financiële kennis nodig en een andere keer wat meer expertise op het gebied van talent management. En bij iedere sessie zijn young talents aanwezig.

Een sessie met Spar-ring

Advies in één dagdeel

Geen commercieel belang

Beschikbaar voor iedere organisatie

Resultaat

Een weloverwogen advies, inclusief een logische aanpak

Nieuwe inzichten en inspiratie

Advies op de boven- en onderstroom

Don't pay it back, pay it forward

De tijd die we besteden aan de hulp die we organisaties bieden is een donatie aan de maatschappelijke bijdrage die we hopen te leveren. Spar-ring is verder niets anders dan de naam waaronder we ons verzamelen. Het is geen rechtspersoon en heeft geen commercieel belang. We vragen dus ook geen vergoeding voor onze bijdrage. Het enige wat we vragen is dat organisaties onze 'goede daad' doorgeven.

Hoe ze dat doen? Dat mogen ze helemaal zelf bepalen, al hebben wij er natuurlijk ook wel een aantal ideeën over.

"It's not what you do, it's how you do it."

We zeggen niet hoe moet, we laten zien hoe het ook kan

Wat we doen is niet uniek, hoe we het doen des te meer. Iedere organisatie kan - in theorie - een adviesbureau inhuren voor een dergelijke sessie. Behalve dat dit vaak een kostbare aangelegenheid is, staat de uitkomst van het advies ook al vast. Het advies zal regelmatig zijn dat de organisatie het adviesbureau moet inhuren.

Omdat we bij Spar-ring geen commercieel belang hebben, is ons advies ongekleurd en oprecht. En die oprechtheid is altijd voelbaar tijdens onze sessie. We zeggen zelf dat we werken vanuit oprechte verwondering. Dat betekent dat we in onze vragen en stellingen geen waardeoordeel geven. We zijn echt nieuwsgierig naar waarom dingen gaan zoals ze gaan. Deze oprechte verwondering hebben we nodig om te blijven leren. Van elkaar en van de organisaties die we helpen.

In onze adviezen klinkt uiteraard wel onze mening en visie door. We laten organisaties zien wat wij zouden doen, als wij in de schoenen van hun bestuurders zouden staan. Maar zonder te pretenderen de waarheid in pacht te hebben. We komen organisaties niet vertellen 'hoe het moet', we laten ze zien 'hoe het ook kan'.

Geen hiërarchie en geen kaders

Binnen Spar-ring kennen we geen hiërarchie. Iedereen is gelijk en een ieders input wordt gewaardeerd en besproken. Dat is nodig om iedereen binnen de groep - en daarbuiten - volledig tot zijn recht te laten komen. Tijdens de sessie met de organisaties kennen we ook geen hiërarchie. We respecteren en waarderen elkaar, maar we fungeren als gelijke. Hierdoor kunnen we tijdens de sessie een autonome veilige omgeving creëren waarin alles gezegd en besproken kan worden.

Wanneer alles gezegd en besproken kan worden, stappen we buiten de bestaande kaders. En dat is nodig om sommige vraagstukken of uitdagingen op te lossen. Want Henry Ford had nooit een auto gebouwd als hij binnen het kader van paard & wagen was gebleven. En Thomas Edison had nooit de gloeilamp uitgevonden als hij zich enkel had gericht op het verbeteren van een kaars.

En onze young talents zijn hierbij een cruciale succesfactor. Zij worden veel minder beperkt door lessen of vooroordelen uit het verleden. En hebben een unieke kijk op de wereld. Zij zien een wereld zoals die 'zou moeten zijn' en plaats van wat de kaders 'hem laten zijn'.

Tijdens de sessie

We behandelen het vraagstuk van een organisatie tijdens een middagsessie waar we voor bij elkaar komen. Deze sessie vindt plaats bij de betreffende organisatie op locatie. Tijdens de sessie creeren we voor onszelf een enorme pressure cooker. We gaan een vraagstuk behandelen waar organisaties vaak al weken of maanden over aan het nadenken zijn. Deze enorme tijdsdruk zorgt ervoor dat we snel moeten divergeren, convergeren en concluderen. En het zorgt ervoor dat we ons moeten focussen op wat écht belangrijk is.

Voor de sessie werken we met een vastgestelde timed-agenda. Van binnenkomst tot vertrek is bijna op de minuut gepland. Ondanks dat dit heel afstandelijk en bureaucratisch klinkt, hebben we voldoende ruimte ingebouwd voor het sociale aspect. Want we krijgen weliswaar genoegdoening uit de hulp die we kunnen bieden, we genieten het meest van de relaties die we opbouwen. Met elkaar en met de opdrachtgevers.

Een sessie met Spar-ring

11.45 - 12.00 | Aankomst op de locatie

12.00 - 13.00 | Lunch & voorbespreking

13.00 - 13.30 | Handshake met de opdrachtgever

13.30 - 14.30 | Aanvullende vragen en informatie

14.30 - 16.30 | Beantwoording van het vraagstuk

16.30 - 17.00 | Presentatie van het advies

17.00 - 17.45 | Afsluitende borrel